keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Hyötyliikunnasta (yak)

Voi tsiisus, kuinka inhoankaan tuota hyötyliikunta-sanaa! Lisäksi tuohon ällökategoriaan voi nykyään laittaa melkein mitä vaan tekemistä, joka ei ole vaakatasossa lojumista tv:n edessä. Ihmiset eivät siis tiedä tätä Wikipedian antamaa eksaktia ja absoluuttiseen totuuteen perustuvaa määritelmää hyötyliikunnasta: Hyötyliikunta on liikuntaa jonkin muun tekemisen ohella eli ei pelkästään liikunnan vuoksi. Ne, jotka on joskus käyttänyt HeiaHeiaa! urheilusuoritusten kirjaamiseen, on varmaan huomannut, että hyötyliikuntaa on muun muassa ikkunoiden peseminen, muu siivoaminen, shoppailu.... Ilmastoidussa tavaratalossa shoppailu liikuntaa??

Toivoisinkin jonkun lisäävän tuonne HeiaHeiaan! seuraavat hyötyliikuntalajit, joiden parissa itse hikoilen:
- Noin 2-vuotiaan taaperon kanssa taistelu: kun 15-kiloinen heittäytyy hankalaksi (lue: maahan raivoamaan), voin kertoa, että hiki siinä tulee. Suorituksen kesto: 15-30 min.
- Taaperon nostaminen ruokapöytään syöttötuoliin ja takaisin lattialle. Useita toistoja ennen lopullista päämäärää eli syömistä. Suorituksen kesto: 10-20 min.
- Taaperon kantaminen takaisin sänkyyn. Toistoja: 5-10.
- Taaperon vyöttäminen auton istuimeen. Taistelun kesto n. 5-10 minuuttia. Sykealue: 70-80% maksimista.
- Uimarannalla poukkoilu taaperon perässä: intervalliharjoittelu.

                       Äidin keittiötreenit menossa. Lihaskunto: hauikset ja hermot.


Tosi monipuolista liikuntaa ja melkeinpä päivittäistä! Enkä todellakaan tee tätä pelkästään liikunnan vuoksi :)



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lihaksista ja peruskunnosta on suurta hyötyä taaperon kanssa. Muuten tuo hyötyliikunta-termi kuulostaa masentavalta. Kaiken fyysisen tekeminenkö pitää tehdä hyödyn kautta? Toisaalta jos se toimii piiskana ja elämä pysyy hanskassa sen avulla niin mikä ettei. Peruslaiskakin saa liikuttua. Sohvalla makaaminen onnistunee siten hyvällä omallatunnolla:) t.salla

Heidi kirjoitti...

Kuntoa tosiaan tarvii!! Ja sitä saa harjoittaa, onneksi, kotiolojen lisäksi jumpissa - muuten ei taitaisi ainakaan tämän äidin pää kestää. Samalla kun vaikka pumpissa nostaa rautaa tai combatissa lyö kuvitteellisen hahmon katuun, niin äidin hermo lepää ;) Jaksaa sitten kotona taas taistella tuon uhmaikäisen kanssa!