sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Ruoka- ja lisäravinnejuttuja, reseptejä ja muita hömpötyksiä

Hip hei ja leppoisaa sunnuntaita kaikille! Ajattelin kertoa teille hieman viikonlopun aikana tekemiäni ruoka- ja reseptikokeiluja. Tietysti olen Fiiliksessäkin ehtinyt piipahtamaan, joten ehkä jotain pientä lätinää myös liikunnan saralta. Varoittelen, että pitkähkö postaus tulossa ;)

Vatsani lyhyt historia, haha!

Aloitan kaiken sieltä Antiikin ajoista. Jo muinaiset roo.. No ei. Mutta jo vuosia sitten mulla oli pidempään epämääräisiä vatsavaivoja, jotka ajoivat välillä jopa lääkärin tykö ja saikulle. Diagnoosi: ärtynyt suoli. Toisinaan vatsa reagoi voimakkaasi milloin mihinkin, ja välillä tuntui, etten voi syödä YHTÄÄN MITÄÄN. Kaikki vatsavaivat kaikkosivat kun olin raskaana, jipii :) Tämä johtui varmaankin siitä, että söin paljon vapaammin, vähän mitä milloinkin. Synnytyksen jälkeen oireet taas pahenivat, ja osittain tämänkin vuoksi menin Nitan (ks. Nitta Lusi, Ravintopiste Pippuri) ravintotsekkaukseen. Nitta löysi heti monta kohtaa, joihin olisi kiinnitettävä paljon enemmän huomiota. Esimerkiksi hyvien rasvojen saanti oli minimissään (tai ylipäätänsä rasvojen saanti), lisäksi Nitta suositteli minulle jatkuvaa maitohappobakteerikuuria, Omega 3 -kapseleita (no, näitä varmaan kuuluisi kaikkien syödä) sekä psyllium-kuitua. Ja avot: ohjeita suurin piirtein noudattaen paino tippui, voin paremmin ja lihaskunto kasvoi! Kun tästä on jo reilu 1,5 vuotta aikaa, niin voitte kuvitella, että osa jutuista jäi vakituikseksi ja osa on jäänyt unholaan, harmi. Vatsa meinaan ryhtyi viime viikolla taas oireilemaan, joten taas huomio kiinnittyi ruokavalioon - ja niihin heikkoihin kohtiin (=liikaa kahvia, liian vähän kaikkea muuta). Siitä syntyi tämä postaus ;)

Luontaistuotekaupasta apuja

Lauantaina aamukahvikupillisten jälkeen vatsani oli erittäin kipeä, närästi ja oli kerta kaikkisen paha olo. Viikottaisen Prisma-kierroksen jälkeen ryntäsinkin Care-luontaistuotekauppaan maitohappobakteeriostoksille. Niiden käyttö kun oli jostain syystä vähän taas jäänyt... Oikein mukavan myyjän avustuksella päädyin ostamaan näitä (olivat alennuksessa):
Hei, tiesittekö, että tällaiset kapselit, jotka ovat purkissa irrallaan, kuuluu avaamisen jälkeen säilyttää jääkaapissa?? En minäkään. Nyt tiedän. Kotiin päästyäni heitin noita pari huuleen, ja illalla vielä yhden. Heti alkoi helpottaa. Liekö psyykkisesti. Pääasia, että helpotti.

Lisäksi päädyin, kun jääkaappiosastolla oltiin, ostamaan ensimmäistä kertaa kookosvettä. Siitä on ties mitkä ituhipit kailottaneet jo vaikka kuinka kauan, mutta mä oon vähän tällänen jälkijunassa kulkija ;) Ostin puoli litraa tätä:

Olin yllättynyt mausta: se oli todella hyvää! Etenkin juuri jääkaappikylmänä, namnam. Voisin juoda tuota päivittäin :) Kookosvesi on muun muassa erinomainen liikuntasuorituksen jälkeen - ja tätä kyllä juo paljon mielummin, kuin noita heraproteiiniällötyksiä (joita aina silloin tällöin nappailen). Suosittelen kaikille! Ja jos haluat lisätietoja kookosvedestä, niin täältä löytyy koko totuus. Naukkailin kookosvettä, kun tulin Fiiliksestä lauantaina spinningistä, aah - ihanan virkistävää! Siis sekä spinning että juoma :D Jemina veti hiet tirskauttavan 50-minuuttisen, jonka jaksoin ihmeen hyvin näistä vatsahuolista huolimatta.

Lisäproteiinia

Suomalaisistahan on nykyään tullut ihan proteiinihullua kansaa. Muistaakseni luin juuri jostain luotettavasta tietolähteestä, kuten Iltalehti, että lihavien määrä on Suomessa pysähtynyt, wuhuu, ja maitorahkapurkit kauppojen hyllyiltä loppuvat. Itsekin kuulun noihin maitorahkan ystäviin, mutta syön sitä oikeastaan sen takia, että lihan ja muun proteiinipitoisen ruoan määrä taitaa mulla olla aika pieni... Pitäisi vähän petrata tässäkin! No mutta. Nykyään on tarjolla vaikka sun mitä lisäproteiinin lähteitä, joten edellisten ostosten lisäksi mukaan luontaistuotekaupasta lähti riisiproteiini. Olin jo monta kertaa ehtinyt miettiä, että pitäisi kokeilla jotain näistä hamppu- tai muista kasviproteiinijauheista ja kun perjantaina törmäsin proteiinileivän reseptiin blogikierroksellani, niin nyt viimein piti ostaa jotain kokeiluun. Minä siis hankin tämän:
Ajattelin, että tätä voi hujauttaa aamulla smoothien sekaan (jos joskus sellaisia jaksaa tehdä), välipalaksi, leipään jne.. Käyttökohteitahan on ihan rajattomasti, kuten huomaatte. Valitettavasti koostumus osoittautui pölyiseksi ja maku, no, kuvitelkaa, että lapatte hiekkalaatikolla hiekkaa naamariin muitten 1-vuotiaiden kanssa. Jes, tämä on riisiproteiinia!

Lauantai-iltana miehen nautiskellessa omista herkkuiltapaloista, minä pyöräytin itselleni vihersmoothien. Öö. Ei kovin nam, mutta meni se alas ;) Mun vaan oli pakko tehdä jotain korjaavia toimenpiteitä, ja ajattelin, että siitä olisi iloa - ja oli kai siitä, ainakaan tilanne ei mennyt pahemmaksi :D

Eli tuon Leaderin Detox smoothie -jauheen sekaan heitin pari desiä kookosvettä ja noin 1,5 ruokalusikallista riisiproteiinia. Maku oli hiekkainen, ulkonäkö muistutti mikserissä ajettua levää, mutta kyllä se alas meni..
Aamulla uskaltauduin kokeilemaan vielä uudestaan tuota riisiproteiinia smoothiessa, seassa omenaa, päärynää, persikkanektaria, luomu luonnonjogurttia ja vähän avokadoa. Ulkonäkö: hiekkainen. Maku: hiekkainen. Tavoite: kylläisyys. Onnistumisprosentti: 100. Pitää kehitellä vähän uusia smoothie-reseptejä, miten tuon hiekanmaun ja koostumuksen saisi heivattua pois. Ideoita? Kokemuksia?

Sitten oli vielä proteiinileivän kokeilusettiä. Etsin netistä ohjetta ja löysin tämän. Tutkittuani kaappien sisältöä, minun leipääni tuli näitä:

  • 4 kananmunaa
  • 250g maitorahkaa
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl soodaa
  • 1 tl ruususuolaa
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 0,75 dl mantelijauhetta (minulla ei siis ollut tuota mantelijauhoa)
  • 2 rkl tattarirouhetta (liotettuna)
  • 1 dl riisiproteiinijauhetta.
Toteutus, kuten yllä mainitussa ohjeessa. Tulokset: Hyvää leipää! Vähän vain liian suolaista minun makuuni, laitan ensi kerralla puolet vähemmän. Jos siis karppailet tai välttelet leipää muista syistä, mun mielestä tämä on oikein hyvä vaihtoehto :) Maistui myös 2-vuotiaalle :D (Niin ja ronkelille miehelle, jolle ei kelpaa yleensä mikään vaihtoehtotuote ;) ).

Tänään sunnuntaina vatsa on ollut jo paljon tyytyväisempi! Nyt aion todellakin ottaa itseäni taas niskasta kiinni, ja kiinnittää huomiota tuohon maitohappobakteerien nappailuun ja yrittää muutenki muistella tarkkemin Nitalta saatuja vinkkejä ja neuvoja. Jostain syystä ruoan ja muun suuhun pantavan laatuun kiinnittää usein vasta sitten huomiota, kun vatsa jo huutaa Hoosiannaa.

Ei kommentteja: