perjantai 31. toukokuuta 2013

Spinning vs. ulko- eli polkupyöräily

En ole koskaan ollut järin innostunut pyöräilijä, meinaan ulkona. Spinningissä olen pyöräillyt niin, että nykyään sekään ei enää lukeudu ihan lempilajeihini - yhdessä elämänvaiheessa kun en muilla tunneilla paljon käynytkään (voin paljastaa, että vaihe oli kuntoon ennen häitä). Ulkona pyöräilemiseen kiintiö taisi tulla täyteen jo ala-asteikäisenä, kun päivittäin poljimme pari kilometrisen jyrkän mäen koulupäivän päätteeksi. Kolmivaihteisella.

Viime kesänä innostuin uudestaan ulkona pyöräilemisestä, ja nytkin pyöräilen töihin päivittäin. En ole enää vaan niin kovin innoissani, myönnetään. Spinning on alkanut pikku hiljaa kiinnostaa taas enemmän. Siksi, arvon lukijat, teenkin teille selväksi, miksi spinning on paljon mukavampaa kuin polkupyörällä ajeleminen:

1. Silmät. Spinningissä ei häikäise, eikä epämääräiset lentävät luontokappaleet tunkeudu silmiisi. Ai aurinkolasit? So last season, ja muutenkin Suomessa vain harvoin oikeasti tarpeellinen kapistus.
2. Muut kevyenliikenteen väylää käyttävät. Keskellä tietä kävelevät ihmiset, pyörällä tien laidasta toiseen vapisevat mummot ja juopot, koiran ulkoiluttajat... Ne on aina tiellä!
3. Musiikki. Kuulokkeitten johtoja, mihin tämä puhelin nyt mahtuu, argh. Spinningissä musat soi, ja yleensä (tarpeeksi) kovalla.
4. Autot. En ole lukenut Liikenneturvan ohjeita, mutta ei ne väistä vaikka mitkä viivat olisi maahan piirretty ja vihreät palaisi.
5. Sade + muut luonnonilmiöt. Ei paljon spinde-tunnilla haittaa.
6. Hiki. Tulee yleensä molemmissa, mutta jotenkin se on vaan niin paljon nihkeämpää kun pääsee töihin ja on hiestä märkä, kuin että olisi polkenut tunnin spinningiä tarkoituksena tuottaa hikikarpaloita.
7. Varustelut. Mietipä sitä maanantaiaamuna, kun olet myöhässä ja yrität pumpata takakumiin ilmaa 1970-luvulla pyöräkellarin patterin väliin kadonneella pumpulla. Älä kysy, missä se viime kesänä ostettu oma pumppu on.
8. Ergonomia. Spinningissä ei ikinä tarvitse katsella, että joku edessä ajava yrittää ylttyä polkimille. Empiirinen tutkimukseni osoittaa, että jostain syystä mummoikään ehtineet rouvashenkilöt tykkäävät polkaista pyörällä satula n. 5-10cm liian korkealla. Mistä lie johtuu.
9. Seura. Spinning on yksilölajiominaisuuksistaan huolimatta sosiaalinen tapahtuma. Kuinkahan monelle olisi jumpassa jäänyt juttelematta, jollei olisi vierekkäisillä pyörillä oltu tunnin alussa. Yritäpä kadulla pyöräillä jonkun vierelle juttelemaan ja saat valkotakkiset perääsi.
10. Koska matka on tärkeämpi kuin määränpää. Niin ne viisammat väittää.



Tänään spinningiä Fiiliksessä klo 16.30. Tule ja kerro blogistille vastaväitteesi, jos sellaisia keksit!


Ps. Suuret kunnianosoitukset polkupyöräilijöille, jotka kiroilevat ääneen kuin merimiehet läheltä piti -tilanteissa, kuten minä. Olen tavannut heitä jo kaksi tänä kesänä!




1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelin kyl fillaroida spinningiin tässä kesällä. Tulee tehtyä samalla kertaa molempia =) t.salla